Filtrowanie

Opublikowano w 07-05-2015

Proces filtracji jest od dawna znany i stosowany w oczyszczaniu wody. Najwcześniejsze informacje pochodzą z Indii sprzed 3000 lat. W 10 wieku p.n.e w Chinach stosowano materiał granulowany do klarowania wody. W 1746 roku w Paryżu przyznano pierwszy patent na urządzenie do filtracji. W 1804 roku filtracje zastosowano w Szkocji, 1828 roku w Anglii, w 4 lata później w Richmont zainstalowano filtry ze złożem piaskowym do filtracji wody surowej. W Warszawie w 1885 roku wybudowano filtry powolne, które eksploatowane jest do dzisiaj. Jest to najważniejszy proces uzdatniania wody, usuwane są zanieczyszczenia mechaniczne o rozmiarze 0,0001cm i ma zastosowanie zarówno do oczyszczania wód surowych, jak i wstępnie uzdatnionych. Jakość filtratu zależy od: rodzaju zanieczyszczeń, konstrukcji urządzeń filtrujących, rodzaju materiału filtracyjnego, liniowej prędkości przepływu wody, wysokości złoża. Procesy zachodzące podczas filtrowania mają złożony charakter. Proces mechaniczny polega na zatrzymywaniu makro-zawiesin (średnica porów złoża ma być mniejsza od wymiarów zawiesin). Działanie adsorpcyjne i kontaktowe wiąże się z uaktywnieniem powierzchni ziaren złoża. Procesom adsorpcji sprzyjają: silnie porowata powierzchnia materiału filtrującego i zewnętrzna powierzchnia zatrzymywanych cząstek, mała średnica zatrzymywanych cząstek, obniżona do pewnych granic temperatura wody, zwiększone ciśnienie, optymalna prędkość przepływu wody. Podczas filtracji na niektórych filtrach zachodzą również procesy biochemiczne dzięki obecności w złożu mikroorganizmów i bakterii. Przepływ wody przez filtr jest hamowany przez opór przepływu i aby nie dopuścić do jego nadmiernego wzrostu złoże oczyszcza się okresowo. 

DO GÓRY