Kamień kotłowy
Wymagania jakościowe wody kotłowej określają producenci kotłów. Zależą one od konstrukcji kotła i rosną wraz z ciśnieniem. Woda kotłowa nie może powodować wytrącania się kamienia kotłowego, korozji oraz pienienia wody. Powodem powstawania kamienia kotłowego jest głównie obecność: węglanów, siarczanów, krzemianów, zawiesin, olejów w wodzie. W skład kamienia kotłowego wchodzą: trudno rozpuszczalne sole wapnia i magnezu, związki glinu, żelaza, związki organiczne, domieszki mechaniczne.
-kamień węglanowy zawierający do 90% węglanu o przewodności 0,5-5 kcal/m.h.oC
-kamień gipsowy o zawartości 50% CaSO4, 3 razy mniejsza przewodność cieplna
-kamień krzemianowy o zawartości 25% kwasu krzemowego szczególnie twardy
Straty węgla lub innego paliwa spowodowane obecnością kamienia kotłowego są ogromne.