Mineralizacja wód

Opublikowano w 07-05-2015

1. Podstawowa cecha chemiczna wody, określana w badaniach hydrogeochemicznych m.in. przy ocenie jakości wody i różnego rodzaju klasyfikacjach wód. Oblicza się ją sumując stężenia wszystkich mineralnych składników wody. Minimalna ilość oznaczeń to makroskładniki, mineralne formy azotu (jony azotanowe i jony amonowe) oraz jony żelaza (jony żelazawe i jony żelazowe). 
 2. Przybliżonymi miarami mineralizacji wody mogą być sucha pozostałość, substancje rozpuszczone, przewodność elektrolityczna właściwa, a nawet twardość wody. M. w. wyrażana jest w [mg/dm3]. [Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa]

Podział wód ze względu na ich mineralizację [w g/dm3]:

  • słodka, zwykła < 1;
  • półsłodka 1–3;
  • słonawa 3–10;
  • słona 10–35;
  • solanka > 35;
  • solanka silna > 150; [Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa]
DO GÓRY