Mineralizacja wód
Opublikowano w 07-05-2015
1. Podstawowa cecha chemiczna wody, określana w badaniach hydrogeochemicznych m.in. przy ocenie jakości wody i różnego rodzaju klasyfikacjach wód. Oblicza się ją sumując stężenia wszystkich mineralnych składników wody. Minimalna ilość oznaczeń to makroskładniki, mineralne formy azotu (jony azotanowe i jony amonowe) oraz jony żelaza (jony żelazawe i jony żelazowe).
2. Przybliżonymi miarami mineralizacji wody mogą być sucha pozostałość, substancje rozpuszczone, przewodność elektrolityczna właściwa, a nawet twardość wody. M. w. wyrażana jest w [mg/dm3]. [Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa]
Podział wód ze względu na ich mineralizację [w g/dm3]:
- słodka, zwykła < 1;
- półsłodka 1–3;
- słonawa 3–10;
- słona 10–35;
- solanka > 35;
- solanka silna > 150; [Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa]