Twardość wody

Opublikowano w 07-05-2015

 Właściwość chemiczna wody związana z obecnością rozpuszczonych soli wapnia (twardość wapniowa) i magnezu oraz glinu, żelaza, manganu, strontu, baru, cynku i innych pierwiastków występujących w mniejszych stężeniach. T. w. tradycyjnie definiowana jest jako zdolność do pienienia się wody z mydłem. Współcześnie oznaczana analitycznie jako suma wapnia i magnezu. Wyróżnia się t. w. węglanową oraz t. w. niewęglanową. Suma obydwu twardości nazywana jest t. w. ogólną. W wodach podziemnych występują znaczne zróżnicowania t. w.:

Określenie klasy twardości wody

1 mg CaCO 3 /dm 3

1 mval Ca/dm 3

°n (stopnie niemieckie)

bardzo miękka

< 75

< 1,5

< 4,2

miękka

75-150

1,5-3,0

4,2-8,4

średnio twarda

150-300

3,0-6,0

8,4-16,8

Twarda

300-500

6,0-10,0

16,8-28,0

bardzo twarda

> 500

> 10,0

> 28,0

[Słownik hydrogeologiczny, PIG 2002, Warszawa]

DO GÓRY