Zmiękczanie wody
Opublikowano w 07-05-2015
Woda do celów przemysłowych musi być zmiękczana, tj. pozbawiona częściowo lub całkowicie składników powodujących twardość. Metody usuwania twardości wody:
- destylacja
- metoda termiczna - w 40 0C następuje rozkład wodorowęglanów wapnia i magnezu zgodnie z poniższymi reakcjami
Ca(HCO3)2 Þ CaCO3 + CO2 + H2O
2 Mg(HCO3)2 Þ Mg2CO3(OH)2 + 3 CO2 + H2O Mg2CO3(OH)2 + H2O Þ 2 Mg(OH)2 + CO2
Szybkość rozkładu obu wodorowęglanów nie jest jednakowa - Mg (HCO3)2 rozkłada się 1,5 razy wolniej niż wapniowy i zależy od temperatury.
- metody chemiczne - polegają na strącaniu na drodze chemicznej nierozpuszczalnych osadów lub wiązania w kompleksowe związki jonów wapnia i magnezu przy pomocy różnych reagentów jak np.: wodorotlenku wapniowego (wapno), węglanu sodowego (soda), wodorotlenku sodowego (soda kaustyczna), fosforanów, soli baru i in.
- zmiękczanie na silnie kwaśnych kationitach regenerowanych chlorkiem sodu